Niezwykłość Dominus Winery, polega m.in. na tym, iż pomimo, że znajduje się w samym środku Nowego Świata, to zasady według, których została zaprojektowana i zbudowana narodziły się w Starym Świecie.
Właścicielem Dominus’a jest Christian Moueix‚ legenda w winiarskiej branży i jednocześnie współwłaściciel ikony bordeaux – Château Petrus.
Wytwórnia ta została zaprojektowana niezwykle racjonalnie tak, iż większość operacji winiarskich rozwija się tutaj w sposób organiczny. Linearny budynek ma długość 101 m, szerokość 25 m i wysokość 9 m. Projektanci umieścili w nim trzy funkcjonalne mechanizmy wytwórni win – pomieszczenie z kadziami fermentacyjnymi wykonanymi ze szlachetnej, kwasoodpornej stali, piwnice gdzie wino dojrzewa w dębowych beczkach oraz w pełni zautomatyzowaną linię butelkowania I etykietowania. Kolejnym pomieszczeniem jest skład win gdzie są one etykietowane i pakowane do drewnianych skrzynek, przechowywane do czasu sprzedaży i, w ostatnim etapie, ekspediowane.
Najważniejszym przesłaniem autorów projektu ( Herzog & de Meuron) było to, aby to winnica [a nie sam obiekt] była najważniejszą, dlatego więc budynek został, niejako wtopiony w otaczający pejzaż.
Unikalny projekt Dominus’a w szczególności uwzględnia konieczność kontroli temperatury w poszczególnych pomieszczeniach. Klimat Doliny Nappa jest ekstremalny. Często jest tu bardzo gorąco w ciągu dnia i bardzo zimno w nocy. Najpowszechniejszą, stosowaną zwykle metodą radzenia sobie w takich warunkach jest instalacja systemu wentylacyjnego. W omawianym jednak projekcie, architekci zaproponowali nowe rozwiązanie polegające na zastosowaniu ścian , które same regulują temperaturę. Ściany tej wytwórni są w rzeczywistości ustawionymi jedne na drugich, drucianymi klatkami wypełnionymi kamieniami [gabiony], które stanowią obojętną masę chroniącą pomieszczenia przed ekstremalnymi temperaturami. W zależności od funkcji pomieszczeń‚ które się za nimi znajdują‚ zmienia się gęstość ułożonych kamieni.
Kosze wypełnione są mniej lub bardziej ściśle w zależności od potrzeb danej sekcji wytwórni. Dzięki temu, niektóre ściany są całkowicie nieprzenikalne, podczas gdy inne przepuszczają nieco światła. Do wypełnień użyto miejscowego ciemnozielonego i czarnego, lokalnego bazaltu by wtopić budynek w otaczający pejzaż.
Zdaniem autorów projektu:
Dominus intryguje detalem ukrytym w najprostszej‚ pudełkowej formie. Zastosowanie gabionów można opisać jak rodzaj kamiennej plecionki z różnymi poziomami przezroczystości, bardziej podobnymi do łupiny niż do tradycyjnej roboty kamieniarskiej.
© Adam Stankiewicz
Źródła
1. Atlas Win Świata, J.Robinson, H. Johnson
2. Bryla.pl
3. Rzepa.pl
4. JM Design.com
5. Austria.com
6. Bankier.pl
7. Frank Gehry.com
8. Marqués de Riscal.com
9. Enoturystyka
Przeczytaj również:
- 29 grudnia, 2016 Weinwelt Loisium, Langenloi, Austria
- 29 grudnia, 2016 Marqués de Riscal, Rioja, Hiszpania
- 29 grudnia, 2016 Bodega Portia (Faustino), Hiszpania, Ribera del Duero
- 29 grudnia, 2016 La Rocca w Rocca di Frassinello, Toskania, Włochy