nasze
Winnica nad Jarem

Winnica na Jarem

Winnica nad Jarem położona jest w Sandomierskim Regionie Winiarskim w miejscowości Złota (gm. Samborzec), 5 km od Sandomierza w woj. świętokrzyskim, umiejscowiona na lessowym, południowo – zachodnim stoku wzgórza Chwacała ok. 190 m.n.p.m. Ukształtowanie terenu, żyzna gleba, nasłonecznione siedlisko oraz specyficzny mikroklimat charakteryzujący się długim okresem bezprzymrozkowym znakomicie sprzyja w tym miejscu uprawie winorośli.

Miejscowość Złota znana jest z licznych odkryć zabytków archeologicznych, dokonywanych podczas systematycznych badań, od ponad stu lat. Od nazwy miejscowości wzięło się również określenie tzw. „kultury złockiej”, charakteryzującej się różnorodnymi formami naczyń z wyjątkowymi zdobieniami. Nieopodal winnicy znajduje się „Kopiec Kwacała” (Chwacała), który według miejscowej tradycji, skrywa miejsce pochówku rycerza Kwacała – dowódcy rycerstwa polskiego, poległego w walce z Mongołami w 1260 roku, lub też jest kurhanem nakrywającym zbiorową mogiłę najeźdźców mongolskich, poległych z rąk tegoż Kwacała. Wyniki badań archeologicznych (w tym wierceń) wskazują na dużo starszą genezę kopca – jest on najpewniej pozostałością neolitycznego grobowca kultury pucharów lejkowatych. W późniejszych czasach inne społeczności zakładały w tym charakterystycznym miejscu swoje osady i cmentarzyska.
Winnica nad Jarem to rodzinna winnica Paciurów (Sylwii i Mateusza), założona w 2009 roku. Jako młodzi pasjonaci wina odziedziczyli 81 ar działkę rodzinną, na której kiedyś rosły morele w sąsiedztwie sadów z jabłkami i wiśniami. Po niedługim namyśle postanowili posadzić tam winną latorośl. Pomimo mieszkania na co dzień w Kielcach, właściciele zaczęli każdy wolny czas poświęcać pracy na winnicy. Winiarstwo wciągnęło ich do tego stopnia, że postanowili przenieść się z miasta do podsandomierskiej miejscowości, by móc w pełni zająć się swoimi roślinkami i produkcją wina.

image017
Właściciele winnicy uprawiają tutaj około 2400 krzewów winorośli, głównie szczepy: Bianca, Muskat, Hibernal oraz Regent, Rondo, Zweigelt. Sadzonki winorośli dobrano do siedliska i pozyskano z Jasła od Romana Myśliwca uznawanego za guru polskiego winiarstwa.
Większość prac na winnicy jest wykonywana przez właścicieli, poczynając od cięcia zimowego, usuwania niepotrzebnych pędów, selekcji gron tzw. zielone zbiory, usuwania pasierbów, aż po zbiory. Winifikacja, produkcja jak i sprzedaż wina również w pełni należy do Sylwii i Mateusza.

Pani Sylwia podczas zbioru.

W 2013 roku właściciele winnicy debiutowali na rynku polskim wprowadzając swoje wina na sprzedaż, które zostały docenione przez miłośników, koneserów i ekspertów winiarskich m.in. w konkursach regionalnych, ogólnopolskich i międzynarodowych. Debiutanckie wino z odmiany Hibernal zdobyło brązowy medal na Galicyjskim Konkursie Win. Wino Silvio białe półsłodkie zdobyło I pierwszą nagrodę w konkursie Nasze Dziedzictwo – Smaki Regionów. Wino Regelt czerwone wytrawne zdobyło srebrny medal na międzynarodowym konkursie Vinoforum. A w tym roku białe wino Cuvee zdobyło również I pierwszą nagrodę w konkursie Nasze Dziedzictwo – Smaki Regionów, natomiast wytrawne wino Domini zdobyło brązowy medal w kategorii win czerwonych w Konkursie Polskich Win w Jaśle.

Widok winnicy z boku wzgórza Chwacała.

Winnica na Jarem wpisana jest na listę Dziedzictwa Kulinarnego Świętokrzyskiego będąca częścią Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego, która promuje produkcję i spożycie regionalnej żywności, pomagając jednocześnie w rozwoju małych przedsiębiorstw i turystyki charakterystycznej dla danego miejsca.
Państwo Paciurowie są współzałożycielami i członkami Sandomierskiego Stowarzyszenia Winiarzy, w ramach którego wspólnie z zaprzyjaźnionymi okolicznymi winnicami promują winiarstwo i uprawy winorośli w regionie sandomierskim.
Właściciele oferują m.in. zwiedzanie winnicy, degustacje win w połączeniu z posiłkiem np. lokalnymi serami, wędlinami własnej produkcji, ciastami z sezonowymi owocami oraz możliwość zorganizowania imprezy integracyjnej przy ognisku czy grillu w altanie nawet na 30 osób. Bezpośrednio od producentów istnieje możliwość zakupu wina.

image015

Winiarska przygoda Sylwii i Mateusza bardzo szybko przerodziła się w pasję. To kilkumiesięczna praca w ciągu roku przy pielęgnacji winnych krzewów, kilku miesięczna praca w piwnicy przy produkcji wina, a wszystko po to aby stworzyć produkt najwyższej jakości, oferujący bogactwo aromatów i smaków. Winnica Nad Jarem dla właścicieli to miejsce pracy, odpoczynku i spełnienie marzeń o własnym winie.

Przeczytaj również:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie opublikowany.

Nasze Pierwsze Wino zawiera treści przeznaczone dla osób pełnoletnich. Treści mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz. U. 2012 poz. 1356).