Dziś prezentujemy kilka fotek z produkcji beczek węgierskich na wino. 

Zdjęcia zrobili gospodarze Winnicy Faliszowice, podczas wizyty w wytwórni beczek w węgierskim Tokaju. Miejscem poznania „sztuki wytwarzania beczek” przez Winiarzy z Faliszowic był zakład bednarski Dynamis w miejscowości Sarospatak, działający na Węgrzech od 1954 r.

Dynamis produkuje węgierskie beczki w tradycyjnych rozmiarach, od 25 do 1600 litrów pojemności a od 1995 r. produkuje francuskie beczki barrique – m.in. 228 i 300 litrowe beczki burgund, a także beczki o pojemności 225 litrów typu bordeaux. Surowce, których używają do produkcji beczek pochodzą wyłącznie z rodzimych dębów bezszypułkowych „Quercus petraea”. Drzewa te, znajdują się w wyższych, północnych połaciach gór Zemplen, wycina się, gdy osiągną 110-120 lat. Serdecznie dziękujemy Państwu Kapłan z winnicy Faliszowice za udostępnienie nam materiału, dzięki czemu przynajmniej na zdjęciach  możemy zobaczyć węgierskie beczki. A  może i my kiedyś odwiedzimy Dynamis?

Logo wytwórni beczek (fot. M.Kapłan).

Sezonowanie drewna (fot. M.Kapłan).

Wykreślanie dna beczki (fot. M.Kapłan).

Wstępne układanie kręgu beczki (fot. M.Kapłan).

Palenisko do wypalania beczki (fot. M.Kapłan).

Wypalanie beczki (fot. M.Kapłan).

Wnętrze wypalonej beczki (fot. M.Kapłan).

Wnętrze wypalonej beczki w pełnej krasie (fot. M.Kapłan).

Beczka po ostatniej obróbce (fot. M.Kapłan).

Gotowe beczki (fot. M.Kapłan).

Na koniec chcielibyśmy się podzielić jedną naszą konkluzją. W artykule „Programowanie beczki wina„, pisaliśmy o planowanym przez nas zabeczkowaniu wina skupażowanego z owoców czarnej porzeczki i truskawki. Wiemy już jak przeprowadzić proces beczkowania z wykorzystaniem beczki dębowej, jednak po sugestii Pana Marka Jarosz podjęliśmy decyzję o odpuszczeniu sobie beczkowana wina „owocowego”, bo jego zdaniem szkoda beczki. Niemniej jednak nie chcemy stosować płatków dębowych chips’ów a beczka już zakupiona. Zabeczkowanie naszego pierwszego wina nadal wywołuje obawy Waldka, ale ja, mimo to, jestem zdeterminowany, aby przechować wino gronowe w beczkach, choćby na potrzeby edukacyjne.