W ostatnich latach obserwujemy jak systematycznie odradzają się tradycje winiarskie w naszym Regionie Świętokrzyskim.
Mamy tu winnice sięgające od powiatu staszowskiego, opatowskiego, ostrowieckiego aż po ziemie sandomierskie. Połączenie naturalnych walorów naszego regionu z ciężką pracą winiarzy sprzyja powstawaniu najwspanialszych win w Polsce. Zdaniem enologów, obszar korzystny dla uprawy winorośli wyznacza Sandomierski Region Winiarski, który wyszedł poza granice powiatu sandomierskiego na przestrzeni wyżyny kielecko-sandomierskiej. Kilkanaście winnic tu położonych zrzeszyły się w Sandomierskie Stowarzyszenie Winiarzy. Obecnie winnice wyznaczają szlak enoturystyczny jako Sandomierski Szlak Winiarski.
Podczas pierwszej tegorocznej edycji Ogólnopolskiego Zjazdu Blogerów tych narciarskich, kulinarnych i enologii na zaproszenie stowarzyszenia Projekt Świętokrzyskie, mieliśmy przyjemność skorzystać z bogatej i dobrze rozwiniętej infrastruktury sportowej – stoki zimą oraz odwiedzić profesjonalną winnicę Płochockich, gdzie przeprowadzono degustację komentowaną przez samego Mistrza Pana Marcina. A na kolacji – restauracja tylko dla nas, wspólnie z blogerami zdegustowaliśmy regionalne potrawy kulinarne i polskie jakościowe wina gronowe. O tym wydarzeniu pisał już Żorż tutaj.
Zdaniem organizatora ważna jest cykliczność takich akcji i pokazywanie atrakcji świętokrzyskich nie tylko zimowych, ale i pozostałych pór roku. Organizatorowi bardzo zależy, aby zainteresować odbiorców nie tylko walorami turystycznymi, ale także potencjałem gospodarczym naszego regionu.
Finałowa kolacja w Monte Carlo.
Nasze gwiazdy winiarskie towarzyszyły przede wszystkim świętokrzyskiej kuchni regionalnej w restauracji Glamour i Monte Carlo. Charakter win gronowych w liczne aromaty i smaki odzwierciedlają specyfikę naszego regionu. Niewątpliwie wyzwaniem dla winiarzy przy uprawie winorośli w świętokrzyskim stanowi zmienność i nieprzewidywalność czynników klimatycznych oraz duża ilość opadów, szczególnie w drugiej połowie lata.
Hibia z rocznika 2015 z Winnicy Płochockich położonej w Darominie. Wino białe wytrawne. Jest to kupaż szczepów Hibernal 55%, Traminer 25%, Bianka 10%, Sibera 10%. Wino z charakterem, mające dobrą strukturę oraz zrównoważoną kwasowość. W aromacie wyczuwalny ananas, grejpfrut, gruszka, melon i kwiat jaśminu.
Wino Daromin Blanc z rocznika 2014 z Winnicy Płochockich. Wino białe wytrawne o charakterystycznym, świeżym, intensywnym aromacie liści czarnej porzeczki, owoców grapefruita i liczi. Wino idealne do owoców morza, pieczonej jagnięciny, pasztetów, morskich ryb.
Sandomirius z rocznika 2015 z Winnicy Sandomierskiej położonej w Górach Wysokich. Wino białe półwytrawne winifikowane na bazie szczepu Johanniter z cukrem resztkowym 10 g/l i kwasowością 6,5 g/l.
Sandomirius z rocznika 2015 z Winnicy Sandomierskiej. Wino różowe wytrawne winifikowane na bazie szczepu Rondo z cukrem resztkowym 3 g/l i kwasowością 6,4 g/l.
Sandomirius z rocznika 2015 z Winnicy Sandomierskiej położonej w Górach Wysokich. Wino czerwone wytrawne ze szczepu Regent z cukrem resztkowym 1g/l i kwasowości 4,5g/l.
Sir Flamen z rocznika 2015 z Winnicy Nobilis położonej w Faliszowicach. Dobrze zbudowane czerwone wytrawne wino zachwycające pełnym bukietem i wyśmienitym aromatem czerwonych owoców. Dzięki leżakowaniu w beczce dębowej wino zyskało nuty wanilii z odrobiną pieprzu. Idealnie komponuje się z potrawami na bazie czerwonych mięs i serów.
Regelt z rocznika 2015 z Winnicy Nad Jarem położonej w miejscowości Złota. Wino czerwone, wytrawne. Wyraziście owocowe, ma aromaty dojrzałych wiśni, dymu, pieprzu. W ustach z dominującą nutą owoców leśnych, dymu, pestek. Struktura wyrazista, dojrzała, gładka, z wyraźnymi, ale miękkimi taninami. Pół roku dojrzane w beczce.
Cuvee z rocznika 2015 z Winnicy Modła położonej w Ostrowcu Świętokrzyskim. Wino czerwone wytrawne, powstało w oparciu o naturalne metody uprawy winorośli i tradycyjną winifikację. W jego skład weszły ręcznie wyselekcjonowane najlepsze jagody szczepów: Cabernet Sauvignon, Leon Millot, Merlot, Blaufrankisch, Pinot Noir. Sklarowane zostało bez użycia środków chemicznych. Nie było filtrowane. Dla zachowania trwałości dodano jedynie minimalną ilość SO2.
Apricus z rocznika 2015 z Winnicy Modła. Wino białe półwytrawne z cukrem resztkowym 5,9 g/l. W jego skład weszły ręcznie wyselekcjonowane najlepsze jagody szczepu Solaris. W bukiecie dominują owoce gruszki i mango. Przyjemne słodkie akcenty. Wyraziste w strukturze.
Wrestling z rocznika 2015 z Winnicy Modła. Wino białe wytrawne ze szczepu Riesling z cukrem resztkowym 0,9 g/l. Cytryna, świeże jabłka, mineralne, soczysta kwasowość.
Czerwone wytrawne wino z Winnicy Carolus położonej w miejscowości Szczeka. Wino Regent znalazło się na stołach papieży Benedykta XVI i Franciszka.
Wino Solaris z Winnicy Kędrów położonej w miejscowości Samborzec. Białe i bardzo aromatyczne. Ananas. Mineralność i słoność, spora struktura.
Wino Seyval Blanc z Winnicy Kędrów.