Czy wino podane w odpowiednim kieliszku smakuje lepiej? A w dobrym budynku?
Czołowi producenci win i właściciele słynnych winnic są przekonani‚ że tak, i coraz częściej zatrudniają architektoniczne sławy do realizacji coraz bardziej fascynujących projektów.
Współczesna architektura winiarska wychodzi naprzeciw potrzebom rynków tak winiarskiego, jak i enoturystycznego. Ma ona za zadanie zaprojektowanie funkcjonalnych obiektów przeznaczonych zarówno dla procesów wytwarzania wina, jego dojrzewania, jak i atrakcyjnej realizacji programu prezentacji tych wszystkich procesów dla enoturystyki.
A wszystko rozpoczęło się w Paryżu, gdzie w 1988 roku otworzono Wystawę Bordeaux w Centrum Georges Pompidou. Zamierzeniem organizatorów było powiązanie historii wina z dzisiejszą architekturą.
Rozwój tej dziedziny następuje tak błyskawicznie, iż nawet największe sławy architektoniczne świata, nie były w stanie przewidzieć wszystkich trendów rozwojowych. Niech przykładem tutaj będzie słynna szwajcarska pracownia architektoniczna Herzog & de Meuron [laureaci m.in. “architektonicznego Nobla” – nagrody Pritzker’a]. Otóż projektując słynną Dominus Winery w 1997 r. w Napa Valley (Kalifornia), nie przewidzieli oni wówczas, iż powinna zapewniać, poza podstawowymi funkcjami wytwórni wina, możliwość zwiedzania jej przez enoturystów. Z obecnie projektowanych i budowanych tego typu obiektów jedynie Dominus pozbawia nas tej unikalnej szansy zapoznania się z procesem produkcji wina i możliwości degustacji na miejscu.
Dobrym przykładem tempa rozwoju tej dziedziny, niech będzie porównanie wielkości inwestycji niektórych projektów:
- 1997 r. Dominus Winery (Napa Valley) arch. Herzog & de Meuron 5,5 mln.$
- 2008 r. Bodega Faustino (Ribera del Duero) arch. Norman Foster 35 mln.$
- 2009 r. Hall Winery (Napa Valley) arch. Gehry 100 mln.$
Obiekty, które są tematem niniejszego opracowania, spełniają [w zasadzie] następujące warunki:
- uprawiają własne winnice i są zlokalizowane na ich terenie lub w pobliżu,
- otaczające winnice dostarczają grona [lub sok] do produkcji wina,
- posiadają odpowiednie pomieszczenia do dojrzewania wina, zarówno w beczkach, jak i zabutelkowane (piwnice),
- posiadają linie butelkowania, etykietowania, pakowania i ekspedycji gotowych produktów,
- zapewniają możliwość zwiedzania wszystkich etapów produkcji dla enoturystów,
- zapewniają możliwość degustacji wytwarzanych win i ich zakupu,
- w zależności od oferowanych programów dysponują częścią hotelową, konferencyjną, muzeum wina i spa.
Wszystko wskazuje na to, iż przyczyną dynamicznego wzrostu ilości realizowanych tego rodzaju projektów na świecie, jest fakt zaistnienia dwóch zjawisk.
- Gigantyczna nadprodukcja wina na całym świecie, co powoduje gorączkowe poszukiwania nowych, skuteczniejszych i oryginalniejszych metod zbytu.
- Gwałtowny wzrost popularności enoturystyki, która jest w tej chwili uważana za najbardziej dynamicznie rozwijającą się dziedziną turystyki w świecie, a jednocześnie mająca wkrótce przynosić największe zyski.
© Adam Stankiewicz
Źródła:
1. Atlas Win Świata, J.Robinson, H. Johnson
2. Bryla.pl
3. Rzepa.pl
4. JM Design.com
5. Austria.com
6. Bankier.pl
7. Frank Gehry.com
8. Marqués de Riscal.com
9. Enoturystyka