Święto Młodego Wina w Sandomierzu to bez wątpienia największa impreza winiarska w regionie świętokrzyskim.
To spotkanie z winiarzami, którzy chwalą się przybyłym enoturystom swoimi osiągnięciami i częstują młodym winem, opowiadając przy tym o tajnikach jego powstawania. Dla winiarzy Święto Młodego Wina jest uwieńczeniem całorocznej ich pracy, troski i dbałości o najmniejszy szczegół przy uprawie winorośli i wytworzenia wina. Święto jest też tym momentem, gdzie pasjonaci wina mają możliwość zasmakować i sprawdzić nowy rocznik młodych win gronowych, których charakter pozwala odzwierciedlić terroir Ziemi Sandomierskiej. Świętu towarzyszyła między innymi barwna oprawa artystyczna oraz uroczysty orszak ulicami starego miasta. W tym roku w Święcie uczestniczyło aż 11 winnic we współpracy z restauratorami i hotelarzami z Sandomierza i okolic. Przygotowano bogatą ofertę młodych win oraz specjalne przekąski i dania dedykowane, zaserwowane w 10 lokalach gastronomicznych. Organizatorem imprezy było Sandomierskie Stowarzyszanie Winiarzy.
Piątek 18 listopada 2016. Pierwszego dnia wieczorem, odbyło się kameralne spotkanie z winiarzami, historykami, dominikanami w Piwnicy Węgra Lazarczyka w Hotelu Pod Ciżemką, gdzie rozmawiano na temat tradycji winiarskich Województwa Świętokrzyskiego.
Po spotkaniu kameralnym mogliśmy poznać historyczne dwupiętrowe piwnice mieszczące się pod Collegium Gostomianum, po których oprowadzał nas przewodnik PTTK Pan Marek Juszczyk. Collegium Gostomianum jest jedną z najstarszych szkół średnich w Polsce. W drodze do piwnic korytarzami szkoły, Pan Marek pokazał nam zachowane tu jeszcze „szkolne” skrzydło dawnego kolegium jezuitów, ufundowane w 1602 roku przez Hieronima Gostomskiego. Collegium Gostomianum – opowiadał nam dalej Pan Marek – zachowało oryginalny układ przestrzenny i pierwotny system ogrzewania budynku oraz w dwóch kondygnacjach oryginalną, eliptyczną klatkę schodową, która Jego zdaniem jest odosobnioną konstrukcją tego rodzaju w Polsce.
Sobota 19 listopada 2016. Przed południem odbyło się uroczyste otwarcie Święta Młodego Wina w Zamku Kazimierzowskim i prezentacja winnic.
Winiarze przekazali gospodarzowi miasta beczkę dębową z Młodym Winem – kupaż rożnych win z różnych tutejszych winnic, za co winiarze otrzymali klucz do miasta by mogli swawolić całą noc. To miało być takie symboliczne „przekupstwo” burmistrza, żeby pozwolił na rozpoczęcie imprezy Święta Młodego Wina.
Burmistrz Sandomierza Marek Bronkowski przekazał na ręce Mateusza Paciury symboliczny klucz do bram miasta.
Winnica Nobilis została założona w 2001 roku, położona jest w miejscowości Faliszowice pośród malowniczych sadów jabłoniowych, na lekkim skłonie o wystawie południowo-zachodniej. Obecnie na powierzchni 0,40 ha uprawianych jest 30 odmian winorośli, w tym przerobowe: Muscat, Solaris, Marechal Foch, Rondo, Regent, Jutrzenka oraz odmiany deserowe. Właściciele wyspecjalizowali się w produkcji sadzonek winorośli odmian przydatnych do uprawy w chłodnym klimacie. Gospodarze oferują pełne i profesjonalne doradztwo w zakresie uprawy i ochrony winorośli, jak również degustację oraz sprzedaż swoich win.
Winnica Płochockich to jedna z pierwszych profesjonalnych winnic w Polsce. Założona przez Barbarę i Marcina Płochockich w Darominie. Winnica jest przedsięwzięciem rodzinnym z pasji i fascynacji do winorośli. Winnica zajmuje areał 4,5 ha, gdzie uprawiane są odmiany rezystentne jak również odmiany Vitis Vinifera. Rocznie tworzone jest kilkanaście różnych autorskich win, które regularnie zdobywają nagrody na konkursach winiarskich w kraju i za granicą. W ubiegłym roku winnica udostępniła dla enoturystów cztery pokoje dwuosobowe oraz elegancki apartament rodzinny.
Winnica Sandomierska, to miejsce w którym orzeźwiający smak sandomierskiej tradycji winiarskiej zachwycił już nie jedną osobę. Wino tworzone w tym miejscu zdobyło m.in. złoty medal oraz tytuł championa na międzynarodowym konkursie win. Winnica posiada bogatą ofertę turystyczną. Można tu przenocować w komfortowych apartamentach, przyjechać na zwiedzanie, degustację win, miodów i serów. Właściciele Monika i Marceli zapraszają turystów indywidualnych jak i grupy zorganizowane do 70 osób.
Winnica Na Rozdrożu położona jest na Wyżynie Sandomierskiej, 4 km od Sandomierza. Jest to mała winnica Patrycji i Piotra Chmura, w której pierwsze krzewy posadzono w 2013 roku. Obecnie w uprawie jest sześć odmian: Seyval Blanc, Solaris, Muscaris, Zweigelt, Regent i Siegerrebe. Planowane jest powiększenie uprawy i stworzenie miejsca przyjaznego dla miłośników enoturystyki. Wyprodukowane tutaj wina są efektem zdrowych owoców dojrzewających w niepowtarzalnych warunkach klimatycznych i glebowych, oraz ciężkiej pracy wykonywanej z pasją …
W Winnicy Kędrów pierwsze krzewy winorośli zostały zasadzone w 2011 roku na powierzchni 10 arów wśród sadów jabłkowych i wiśniowych w miejscowości Samborzec. Właścicielami winnicy są Justyna i Łukasz.
Obecnie Winnica Kędrów zajmuje areał około 20 arów, na których uprawiane są odmiany przerobowe takie jak: Solaris, Regent, Siegerrebe i Seyval Blanc.
Produkcja wina prowadzona jest na potrzeby własne i przyjaciół rodziny.
Winnica Nad Jarem to hektarowa winnica Sylwii i Mateusza Paciura. Znajduje się w miejscowości Złota 5 km od Sandomierza. Od 2009 roku góruje na południowym stoku z przepięknym widokiem na dolinę Koprzywianki i Wisły. Winnica, jako druga w regionie, zaczęła wprowadzać swoje wina na rynek w 2013 roku, które od początku zostały docenione przez ekspertów winiarskich w konkursach ogólnopolskich i międzynarodowych. Winiarstwo wciągnęło ich do tego stopnia, że postanowili przenieść się z Kielc w swoje rodzinne strony, by móc w pełni zająć się winoroślą i produkcją wina.
Winnica Modła założona została w 2010 roku przez Annę i Tomasza Stola. Winnica położona jest we wsi Mychów nad rzeką Modłą, od której wywodzi swoją nazwę. Zajmuje powierzchnię 1,07 ha, w przewadze na glebach lessowych. Największa parcela ma skłon południowy o nachyleniu 30-40%. Bardzo dobra lokalizacja winnicy daje szanse na uprawę szczepów Vitis Vinifera: Riesling, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Gewurztraminer, Bouvier, Pinot Noir, Zweigelt, Merlot, Cabernet Sauvignon, Blaufrankisch. Priorytetem właścicieli jest stosowanie naturalnych metod winorośli i wytwarzania wina. Wina z rocznika 2015 są pierwszymi winami Winnicy Modła wprowadzonymi do sprzedaży.
Winnica Mazurak została założona w 2008 roku przez Dorotę i Krzysztofa Mazurak w miejscowości Błażowa Dolna; prawie 20 km na południe od Rzeszowa. Początkowo winnica zajmowała 20 arów, na których rosło 640 krzewów 8 odmian, a w kolejnych latach dalsze nasadzenia powiększyły winnicę do pół hektara i około dwóch tys. krzewów z 16 odmian. Od wiosny winnica zaprasza na degustacje swoich win oraz opowieści o winach i winiarzach. Dodatkową atrakcją winnicy jest uprawa lawendy ok. 800 krzewów – certyfikowana jako uprawa ekologiczna.
W Winnicy Dom Bliskowice uprawia winorośl od 2009 roku na kilku odrębnych parcelach położonych na zboczach wzgórz Małopolskiego Przełomu Wisły. Sąsiedztwo wielkiej rzeki, optymalne nachylenie stoku oraz wapienno-marglowe podłoże tworzą wyjątkowe warunki siedliskowe. Cały proces dojrzewania i stabilizacji wina odbywa się z troską o zachowanie indywidualnego stylu. Podstawowe białe wina jakie tu powstają z odmian winorośli, to: Riesling, Johanniter i Hibernal. Czerwone wina to kupaż Cabernet Cortis/ Regent oraz odmianowe Rondo a wkrótce Pinot Noire. Winnica Dom Bliskowice, jako jedyny producent z Polski, uczestniczył w światowych festiwalach win naturalnych RAV (Wiedeń 2014, Londyn 2015, Berlin 2015).
Winnica Carolus została założona w 2007 roku przez Wacława Szczoczarza. Winnica położona jest we wsi Szczeka, w gminie Rytwiany w woj. świętokrzyskim. Winnica zajmuje 0,5 ha uprawy winorośli. W 20016 roku winnica doczekała się legalizacji i wprowadzenia trunku na rynek. Winnica oferuje nie tylko zwiedzanie winnicy i gospodarstwa rybnego, ale także degustacje wina, rybnych przysmaków oraz noclegi w pięknie położonym hotelu przy stawach. Wino Regent z Winnicy Carolus wraz z wędzonym rytwiańskim karpiem znalazło się na stołach papieży Benedykta XVI i Franciszka.
Winnica Świętego Jakuba została założona przez dominikanów w Sandomierzu po 1226 roku. Zakonnicy przybyli tu z Rzymu, dlatego model włoskich winnic był dla nich odniesieniem. Była to pierwsza winnica na Ziemi Sandomierskiej, która zapoczątkowała w tym regionie rozkwit uprawy winorośli.
Dominikańska winnica uzyskała w 1238 roku certyfikat książęcy na produkcję i sprzedaż wina w Europie. Komercyjną działalność prowadzono do połowy XVII wieku. Kasata sandomierskiego klasztoru dominikanów w 1864 roku zakończyła jej istnienie.
Po powrocie dominikanów do Sandomierza winnica została reaktywowana w 2010 roku a już w 2012 był już pierwszy zbiór i swoją działalnością winnica nawiązuje do tradycji z dawnej świętości.
Sobota 19 listopada 2016. W samo południe po uroczystym otwarciu, przy akompaniamencie Sandomierskiej Orkiestry Dętej z dziedzińca Zamku ruszył Winny Korowód z Młodym Winem, prowadzony przez Chorągiew Rycerstwa Ziemi Sandomierskiej na Rynek Starego Miasta.
Sobota 19 listopada 2016. Pokaz formowania krzewów latorośli.
Sobota 19 listopada 2016. Po Korowodzie Winnym miała odbyć się degustacja Młodego Wina w restauracjach sandomierskich. Ta część programu częściowo została zakłócona przez Urzędników Celnych o czym informowała prasa m.in. tutaj i tu. Tegoroczne święto skomentowano także tutaj. W związku z tym faktem, nie zarejestrowaliśmy żadnych zdjęć z degustacji Młodego Wina ale za to opracujemy wspólnie z Radkiem Froń „Projekt 100 pytań do prawnika winiarskiego„, który pozwoli nam odpowiedzieć i skomentować nurtujące nas aspekty prawa polskiego vs wino.
Sobota 19 listopada 2016. W trakcie imprezy Święta Młodego Wina odbyły się także warsztaty tematyczne przeprowadzone przez Panią Monikę Bielkę-Vescovi ze Szkoły Sommelierów na temat „Czynniki wpływające na styl, jakość i cenę wina” oraz przez Pana Mariusza Kapczyńskiego z Vinisfery na temat „Polskie wina – starsze roczniki„.
Sobota 19 listopada 2016. A wieczorem odbył się koncert galowy recital zespołu MEGITZA TRIO.
Na koniec chcemy podsumować naszą relację puentą Tomasza Prange-Barczyńskiego: ” … impreza i tak była udana, a kilkaset osób krążących z kieliszkami po Sandomierzu, polujących na młode wino, w doskonałych nastrojach (a przy tym trzeźwych) to widok napawający optymizmem. Jeszcze będzie normalnie...”.
Foto: Paweł Malecki
Do uzupełnienia polecamy jeszcze film: http://itvwisla.tv/swieto-winiarzy-dni-mlodego-wina-w-sandomierzu/