Po zlaniu wina i po jego zabezpieczeniu przed utlenieniem, przenieśliśmy wszystkie nasze nastawy do piwnicy po to, aby młode wino mogło dojrzewać w ciemności i w odpowiedniej temperaturze.
Po zlaniu wina (przyp.: znad osadu) i po jego zabezpieczeniu przed utlenieniem, dn. 08.11.2014 r. przenieśliśmy, wspólnie z Waldkiem, wszystkie nasze nastawy do piwnicy po to, aby młode wino mogło dojrzewać w ciemności i w odpowiedniej temperaturze. Do czasu przeprowadzenia kolejnych czynności (w szczególności do drugiego zlewania), postanowiliśmy co jakiś czas obserwować nasze młode wino w nowych warunkach otoczenia. Poniżej przedstawiamy opis naszych obserwacji dla poszczególnych nastawów.
Nastawy przeniesione do piwnicy dn. 08.11.2014 r. | |||||
# | Szczep | Data | Komentarz/ uwaga | Temp. otocz. | Inne parametry |
1 | Seibel | 20.11.2014 |
1. Bulgotanie ustało, ale lekko przesunięty poziom wody w rurce fermentacyjnej. 2. Na powierzchni wina nie ma pęcherzyków powietrza, brak piany, gładka tafla wina, niemętne, sklarowane. |
13oC | 6l wina/gąsior 10l |
3. Trwa fermentacja, woda bulgocze w rurce fermentacyjnej 1 raz/20minut. 4. Na powierzchni wina jest mała pianka z kilkoma pęcherzykami. 5. Ewidentnie zauważamy, że wino jest klarowniejsze niż dn. 8.11. |
13oC | 16L wina/ gąsior 20L | |||
30.11.2014 |
6. Brak jakichkolwiek symptomów zmian w winie i na jego powierzchni. Woda w rurce fermentacyjnej na tym samym poziomie. 7. Trwa fermentacja, woda bulgocze w rurce fermentacyjnej 1raz /20minut. |
8oC | 16L wina/20L gąsior | ||
06.12.2014 | 8. Brak jakichkolwiek symptomów zmian w winie i na jego powierzchni. Woda w rurce fermentacyjnej na tym samym poziomie. | 12oC | 16L wina/20L gąsior | ||
10.12.2014 | 9. Brak jakichkolwiek symptomów zmian w winie i na jego powierzchni. Woda w rurce fermentacyjnej na tym samym poziomie. | 10oC | 16L wina/20L gąsior | ||
2 | Regent z Rondem | 20.11.2014 |
1. Bulgotanie ustało, wyrównany poziom wody w rurce fermentacyjnej. 2. Na powierzchni wina nie ma pęcherzyków powietrza, brak piany, gładka tafla wina, niemętne, sklarowane. |
13oC | 7L wina/10L gąsior |
3. Wyrównany poziom wody w rurce fermentacyjnej. 4. Na powierzchni wina nie ma pęcherzyków powietrza, brak piany, gładka tafla wina, niemętne i sklarowane. |
13oC | 22L wina/25L gąsior | |||
30.11.2014 | 5. Brak jakichkolwiek symptomów zmian w winie i na jego powierzchni. Woda w rurce fermentacyjnej na tym samym poziomie. | 8oC | 22L wina/25L gąsior | ||
06.12.2014 | 6. Brak jakichkolwiek symptomów zmian w winie i na jego powierzchni. Woda w rurce fermentacyjnej na tym samym poziomie. | 12oC | 22L wina/25L gąsior | ||
10.12.2014 | 7. Brak jakichkolwiek symptomów zmian w winie i na jego powierzchni. Woda w rurce fermentacyjnej na tym samym poziomie. | 10oC | 22L wina/25L gąsior | ||
3 | Roesler | 20.11.2014 |
1. Bulgotanie ustało, wyrównany poziom wody w rurce fermentacyjnej. 2. Na powierzchni wina nie ma pęcherzyków, brak piany, gładka tafla wina, niemętne i sklarowane. |
13oC | 22L wina/25L gąsior |
30.11.2014 | 3. Brak jakichkolwiek symptomów zmian w winie i na jego powierzchni. Woda w rurce fermentacyjnej na tym samym poziomie. | 8oC | 22L wina/25L gąsior | ||
06.12.2014 | 4. Brak jakichkolwiek symptomów zmian w winie i na jego powierzchni. Woda w rurce fermentacyjnej na tym samym poziomie. | 12oC | 22L wina/25L gąsior | ||
10.12.2014 | 5. Brak jakichkolwiek symptomów zmian w winie i na jego powierzchni. Woda w rurce fermentacyjnej na tym samym poziomie. | 10oC | 22L wina/25L gąsior |
Tabela: kontrola nastawów.
Zanim przenieśliśmy nastawy do piwnicy, nie zaobserwowaliśmy fermentacji FJM (fermentacja jabłkowo-mlekowa) w postaci fontanny bąbelków, która według niektórych winiarzy, ponoć objawia się naturalnie po zakończeniu fermentacji alkoholowej. Według literatury winiarskiej, to proces inicjowany przez bakterie z rodzaju Lactobacillus, Pediococcus i Leuconoctoc – tzw. bakterie malolaktyczne. Dzięki FJM redukuje się kwasowość, podwyższa stabilność mikrobiologiczną oraz modyfikuje aromaty i teksury wina. Samoczynna inicjacja tego procesu może się pojawić z dużym opóźnieniem lub być zablokowana. Dla wywołania i prawidłowego przebiegu FJM muszą być spełnione określone warunki. Między innymi, po zakończeniu fermentacji alkoholowej, początkowa temperatura inicjująca FJM powinna się zawierać w zakresie 20-25oC natomiast w trakcie FJM w zakresie 18-20oC. Zawartość wolnego SO2 powinna wynosić poniżej 10 mg/dm3 , a całkowitego SO2 poniżej 30mg/ dm3, natomaist pH powinna być na poziome 3,2 – 3,4.
Tak właściwie, to nie mamy żadnego doświadczenia z inicjowaniem procesu FJM, a nie posiadając wiedzy, nie powinniśmy w tym temacie zabierać głosu. Dlatego poprosiliśmy o merytoryczne wsparcie Pana Tomasza Stola z Winnicy Modła. W niedługim czasie Pan Tomasz będzie naszym Gościem specjalnym na blogu i opowie prawie wszystko o FJM, co bardzo się przyda takim początkującym winiarczykom, jak my. Niemniej jednak, aby się czegoś samodzielnie nauczyć i doświadczyć, podjęliśmy decyzję o przeniesieniu dwóch małych nastawów szczepu Regent i Rondo 7l/10 oraz szczepu Seibel 6l/10 do pomieszczenia z temp. 20oC. mieliśmy nadzieję, że wywołamy w sposób naturalny (samoistnie) proces FJM. Poniżej przedstawiamy opis naszych obserwacji dla tych małych nastawów.
Nastawy przeniesione z piwnicy do cieplejszego pomieszczenia dn. 20.11.2014 r. | |||||
# | Szczep | Data | Komentarz/ uwaga | Temp. otocz. | Inne parametry |
1 | Seibel | 23-24.11.2014 | Brak jakichkolwiek symptomów zmian na powierzchni wina. Trwa bąbelkowanie 1/20 minut. | 20oC | 6L wina/10L gąsior |
Regent z Rondem | 23-24.11.2014 | Brak jakichkolwiek symptomów zmian na powierzchni wina. Brak bąbelkowania. | 20oC | 7L wina/20L gąsior | |
2 | Seibel | 30.11.2014 | Brak jakichkolwiek symptomów zmian na powierzchni wina. Brak oznak bąbelkowania. Okrywamy nastaw materiałem. | 18oC | 6L wina/10L gąsior |
Regent z Rondem | 30.11.2014 | Brak jakichkolwiek symptomów zmian na powierzchni wina. Brak bąbelkowania. Okrywamy nastaw materiałem. | 18oC | 7L wina/20L gąsior | |
3 | Seibel | 06.12.2014 | Brak jakichkolwiek symptomów zmian na powierzchni wina. Brak oznak bąbelkowania. Decydujemy podwyższyć temp. otoczenia do 25oC. | 18oC | 6L wina/10L gąsior |
4 | Regent z Rondem | 06.12.2014 | Brak jakichkolwiek symptomów zmian na powierzchni wina. Brak bąbelkowania. Decydujemy podwyższyć temp. otoczenia do 25oC. | 18oC | 7L wina/20L gąsior |
5 | Seibel | 10.12.2014 | Brak jakichkolwiek symptomów zmian na powierzchni wina. Raz udało nam się nakryć nastaw na 1 bąbelkowaniu. Trudno w naszym pomieszczeniu, przy max. ustawieniu temperatury kaloryfera uzyskać temp. otoczenia 25oC. | 20oC | 6L wina/10L gąsior |
6 | Regent z Rondem | 10.12.2014 | Brak jakichkolwiek symptomów zmian na powierzchni wina. Brak oznak bąbelkowania. Trudno w naszym pomieszczeniu, przy max. ustawieniu temperatury kaloryfera uzyskać temp. otoczenia 25oC | 20oC | 7L wina/20L gąsior |
Tabela: kontrola nastawów cd.
Podsumowując dotychczasowe obserwacje, doszliśmy do wniosku, że nasze nastawy się jakby „wyciszają”. Na pierwszy rzut oka nic się nie dzieje. Duże nastawy szczepów Regent z Rondem, Rosler i Seibel nie bąbelkują, a poziom wody w rurkach fermentacyjnych występuje na jednakowym poziomie (na równo). Małe nastawy szczepów Regent z Rondem bez bąbelkowania. Ale nastaw ze szczepem Seibela udało nam się jeszcze „przyłapać” na jednym bąbelkowaniu. Podejmujemy zatem decyzję o terminie drugiego zlewania wina znad osadu w dniu 13.12.2014 r., w połączeniu z osobistą degustacją i oceną.
W międzyczasie Waldek pracuje nad skonstruowaniem systemu rurek i wężyków do zlewania wina z możliwością podłączenia do butli z argonem. W ten sposób chcemy zabezpieczyć wino przed kontaktem z tlenem. Przyrząd zaprezentujemy podczas drugiego zlewania.
Mamy też pomysł na logo naszej inicjatywy, ale opowiemy o tym później, kiedy będziemy mieli już pierwsze szkice.