Oddany do użytku na wiosnę 2008 roku budynek, został zaprojektowany przez samego Normana Foster’a.
Zbudowany jest ze stali, szkła oraz palet dębowych, nawiązując do materiałów używanych podczas produkcji wina. Budynek składa się z części centralnej oraz trzech skrzydeł, z których każde ma różną funkcje (produkcja lub przechowywanie).
Wszystkie pomieszczenia zaplanowane są tak aby dla każdego z trzech procesów tworzenia wina zapewnione zostały idealne warunki. Ciekawym rozwiązaniem jest przeprowadzenie drogi na dachu obiektu, co ułatwia transport i rozładunek winogron bezpośrednio do pras winiarskich. Kadzie fermentacyjne zostały tak zlokalizowane i wyeksponowane, aby dwutlenek węgla mógł się z łatwością ulatniać.
Wino dojrzewa w beczkach i butelkach w obszernych piwnicach, zapewniających optymalne warunki leżakowania i przechowywania.
Elewacja budynku wykonana jest ze stalowych płyt o piaskowym kolorze. Podkreśla to harmonię pomiędzy budynkiem, a jego surowym otoczeniem. Na dachu umieszczone są baterie słoneczne co ogranicza zanieczyszczenie środowiska. Znajdują się tam również wąskie lufciki, które doświetlają wszystkie pomieszczenia.
Zwiedzający mogą oglądać wszystkie procesy produkcyjne ze szklanych tarasów podwieszonych pod sufitami. Znajdują się one w każdym ze skrzydeł budynku. Enoturyści mogą śledzić cały proces winifikacyjny: od pras (a właściwie to już od samych winnic, które otaczają obiekt), do degustacji.
W środkowej obiektu, znajduje się winiarnia oraz restauracja, w których odbywają się degustacje i prezentacje połączone z możliwością zakupów.
© Adam Stankiewicz
Źródła
1. Atlas Win Świata, J.Robinson, H. Johnson
2. Bryla.pl
3. Rzepa.pl
4. JM Design.com
5. Austria.com
6. Bankier.pl
7. Frank Gehry.com
8. Marqués de Riscal.com
9. Enoturystyka