nasze
I Świętokrzyski Festiwal Wina

Pierwszy Świętokrzyski Festiwal Wina w Busku-Zdroju 2017.

To był Pierwszy Świętokrzyski Festiwal Wina w Busku-Zdroju. A już na pewno było to kolejne wydarzenie winiarskie w naszym regionie jak na przykład Święto Młodego Wina w Sandomierzu czy też piknik historyczno-winiarski „Tajemnice Wzgórza Jakubowego” u Dominikanów ale również i Dożynki Winiarskie w Woli Żyznej, Malicach i Górach Wysokich.

Na początek z przyjemnością prezentujemy Państwu fotorelację Krzysztofa Jakuba Pęczalskiego.

ArrowArrow
ArrowArrow
PlayPause
Slider

Tym razem Nasze Pierwsze Wino miało przyjemność uczestniczyć w wyjątkowym, kameralnym spotkaniu z winiarzami w ogrodach hotelu Bristol Busko Art&Medical SPA. W naszych kubkach smakowych na długo zapiszą się nie tylko fascynujące nowe regionalne wina z Winnicy Terra, Winnicy Modła, Winnicy Carolus, Winnicy Sandomierskiej i Winnicy Avra ale również miody, naturalne kozie i owcze sery oraz wędliny długo dojrzewające.

Nadzwyczajne sery pokrzywowe z Sour Cherries/ Kwasne Wisnie oraz naturalne oleje tłoczone na zimno z Olejarni Zagłoby w miejscowości Mikułowice to mega produkty świętokrzyskie! Ich oleje tłoczone są metodą tradycyjną, są nierafinowane i niefiltrowane przez co zachowują wszystkie właściwości zdrowotne. A ten ser pokrzywowy tworzony na recepturze przekazywanej z dziada na pradziada, to w połączeniu z winem prawdziwa uczta w „gębie”. Nie jest to typowy ser pleśniowy jednak przy długim dojrzewaniu, obrasta w szlachetną niebieską pleśnią.

W trakcie pasjonujących rozmów o tworzeniu wina, zostaliśmy zaproszeni przez Elżbietę i Tomka Woźniaków na tegoroczne winobranie owoców szczepu Rondo w Winnicy Avra. Jako Nasze Pierwsze Wino będziemy tam pomagać przy zbiorze w polu ale i podczas prac w winiarni.  Już nie możemy się doczekać!

Specjalnie dla gości Festiwalu, Szef Kuchni restauracji Bristol przygotował specjalny pokaz „Kuchnia i wino” a Łukasz Ostrowski z Magazynu WINO zaprezentował podstawy degustacji wina. Punktem kulminacyjnym festiwalowego wydarzenia był koncert duetu Racoń & Jaszczowski.

Podczas degustacji win towarzyszyła nam Buskowianka Zdrój – woda z serca uzdrowiska. Nie tylko gasiła nasze pragnienia podczas festiwalowego upalnego dnia ale również  przeznaczona była do płukania ust i kieliszków. Tu też zrodził się pomysł w rozmowie z  przedstawicielami „Buskowianki”, aby w nowym projekcie Primum Vinum Cabernet Sauvignon 2017 do przygotowania nowej beczki 60l zastosować tym razem naturalną wodę mineralną.  Jeśli przekujemy ten pomysł w czyn, to będziemy robić notatki winiarskie w Nasze Pierwsze Wino.

Podsumowując, Świętokrzyski Festiwal Wina miał ten wyjątkowy urok, co się nam bardzo podobało! Naszym zdaniem, festiwal jako cykliczne wydarzenie ma wielki potencjał w propagowaniu tradycji i kultury świętokrzyskiego winiarstwa z jednoczesnym umacnianiem integracji naszych lokalnych środowisk winiarskich. To taki frazes ale prawdziwy, bo szanując się nawzajem i działając wspólnie można osiągnąć znacznie więcej, niż w pojedynkę!

Według Łukasza Ostrowskiego, taki festiwal to nie tylko sposób na propagowanie świętokrzyskiego winiarstwa, ale także tradycyjnych metod tworzenia żywności, które obecnie są zapominane i spychane na margines przez przemysł spożywczy. Tymczasem to w nich tkwi ogromny potencjał produkowania nie tylko smacznego, ale zdrowego jedzenia i utrwalania wiedzy na temat regionu.

Na koniec prezentujemy Państwu wizytówki tych winnic, które brały udział w tegorocznym festiwalu.

Dziękujemy Świętokrzyskie Winnice za udostępnienie nam linków do wizytówek filmowych winnic.

Przeczytaj również:

0 Komentarze

  • Bartek Opublikowane Listopad 10, 2017 12:51 pm

    Uważam, że stolica polskich win powinna być coraz częściej organizowana oraz bardziej nagłaśniana. Sam korzystałem kiedyś z winnicy AVRA i na prawdę mają świetne wina, które w żaden sposób nie odstają od konkurencji innych państw.

Dodaj komentarz

Odpowiedz na „BartekAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie będzie opublikowany.

Nasze Pierwsze Wino zawiera treści przeznaczone dla osób pełnoletnich. Treści mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz. U. 2012 poz. 1356).